Programma 2019 - 2020

Heemkundige kalender 2020.


Onze  deelkalender van 2020. 

 

De kalender is niet volledig en kan aangepast worden.

 

Dit zijn enkel bezettingsdagen dat onze heemkundige kring gebruik zal maken van het kasteel en buitendomein. 

  

Woensdag 15 Januari 2020 algemenen vergadering met de deelgebruikers.

  

Vanaf woensdag 29 januari starten wij met onze cursus - infolessen stamboomonderzoek voor beginners. Dit in tien sessies. Tot 25 maart.

  

21 en 22 maart zal er een tentoonstelling zijn over natuurfotografie. Enkele Hasseltse ranchers van het natuurgebied hoge Kempen stellen hun mooiste natuurfoto’s tentoon in het prinsenhof. Marcel Bex. 

  

21 maart organiseren wij samen met de Boezeroenen  de eerste hoefijzer kampioenschapswedstrijd tijdens de historische paardenmarkt. (Jaarlijks terugkerend)

  

1 april startten de lessen of info sessies “wegwijs in de archieven” hier zullen wij de bezoekers helpen met het opstarten van een onderzoek en helpen met tools en tips. De wegwijzer naar het stadsarchief en rijksarchief voor beginners en gevorderden. Einde 27 mei.

  

5 tot 12 april Bommen op Hasselt en Kuringen, Het verhaal van de nabestaanden in beeld gebracht. Opgenomen beelden van getuigen vertellen meer dan een boek. Film 1Hr  speelt van 13-14 / 15-16 en in de avond van 19-20Hr.  Met beelden van 1944 en verhalen van te laatste getuigen. 

  

25 en 26 april nemen wij deel aan Erfgoeddag "de nacht" van de geschiedenis. Oude ambachten en spektakel uit de middeleeuwen. Aangekleed met historische attributen met als thema terechtstellingen en foltering in de duistere middeleeuwen. Gebracht met verhalen uit het boek van Christian munters. Ook tijdens de nachtelijke uren. In de kerk van Kuringen ligt een lugubere garfsteen met een merkwaardig verhaal. Meer dan ideeën voor de volgende vijf jaar op erfgoed dag te vullen.

   

29, 30 en 31 mei 2020 vindt de derde editie van archeologiedagen plaats. Ook wij met de heemkundige kring en Hobby archeologie Limburg werken aan een project om de bezoekers naar Hasselt en omstreken te laten afzakken. Door onze deelname met nieuwe vondsten uit de bodem en een lezing over metaaldetectie en de wetgeving rond archeologie zullen wij net als in 2019 enkele 100derde bezoekers over de vloer krijgen.

In juni houden wij onze halfjaarlijkse vergaderingen met de partners van het gebouw en houden de zomerpoets. (Dus geen activiteiten in Juni) Maar bouwen de tentoonstelling op voor Jullie en augustus.

  

24 juli tot en met 16 augustus stellen wij de grootmeester PP Rubens in Kuringen voor.

Samen de Hasseltse schilders vereniging. De troef en de moeder van Rubens die volgens de legende en ondertussen wetenschappelijk bevestigd van Hasselt Kuringen kwam. Hier willen we nationaal (internationaal) publiek aantrekken.

   

In de periode van 24 tot 16 augustus zullen enkele sprekers lezingen komen geven over schilderkunst en onze 50% Hasselaar PP Rubens. 

  

September. Hasselt en Kuringen kermisactiviteiten op het prinsenhof ( heemkunde en folklore) 

   

Oktober: kalendervergadering 2021 en afbouw activiteiten (poets en werk maand) Geen invulling mogelijk


De kleinen pub-up activiteiten en spontane ideeën zijn hier niet weerhouden.

 

11 november herdenking Wereldoorlogen (  van 9 tot 15 november tentoonstelling over de oud-strijders na de oorlog) 

   

December:  Ambachtelijke kerstmarkt ( voor hobby en vrijetijdsknutselaars) 

  

Dag van Sinterklaas 2020 in Kuringen? ( Samenwerking met het JRK)

  

Vanaf 20 december geen activiteiten (Geen invulling mogelijk)
_______________________________________________________2019______________________________________


Archief Activiteitenkalender 2019

 

Gedichten en bezinning door de Koninklijke Vereniging Limburgse Schrijvers 

Zaterdag 12 oktober om 15u30 opening.

Overzicht voor 12 oktober:

13u45 : onthaal van de leden met koffie en vlaai.

14.30 tot 15.30 De algemene vergadering voor de leden. 

15u30: off. opening door afvaardiging Stad Hasselt 

16u30 tot 17u30 rondleiding kerkhof en het verhaal over de gesneuvelde soldaten van Kuringen.

Door de lokale historicus Leenaers kris. die zich gedurende 2008 tot 2019 bezighield met het onderzoek naar de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog. 


1, 2 en 3 november. Vergeet uw roots niet…. op Allerheiligenweekend

Een initiatief van de Landelijke Gilde Kuringen in samenwerking met de plaatselijke heemkunde Hasselt Kuringen.


Wij brengen ze even terug in beeld. Uw Ouders- Grootouders - Overgrootouders 

Met een tentoonstelling over groot Kuringen en zijn bewoners.


Tentoonstelling: opbouw en uitbouw benodigdheden. 

 • Foto tentoonstelling over oud inwoners van Kuringen
 1. Oude klasfoto’s ( vanaf de jaren 45- tot 80)
 2. Oude dorpsmomenten en feestelijkheden
 3. Oude en verdwenen dorps zichten
 4. Verenigingen alom
 5. Bidprentjes Kuringen en omstreken ( in kast en digitaal PC ter beschikking)
 6. Inscannen oude foto’s mogelijk. Uitbreiding heemkundig archief.
 7. Stamboom reconstructie en hulp Kuringen en Limburg.

 

 • Prentkaarten collectie Kuringen ( Jef Put) in kast
 • Oude film die handelt over Kuringen ( archief Heemkunde)
 • Oude toestellen van PHILIPS ( POC – LUDO) in glazen kasten ( op tafel? ) veiligheid.

Pannenkoeken en koffie ( andere dranken)  tijdens Allerheiligen weekend.


11 november 100 Jaar herdenking WO1


Een tentoonstelling over de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia die voor de 100ste keer 11 novemberviering zal opluisteren.

Na de viering zal er uitzonderlijk een extra concert gespeeld worden in de kerk van Kuringen.

vanaf 12u openen wij een tentoonstelling over de Harmonie en haar oorlogshelden. Ook de harmonie werd getroffen door het verlies van een van hun leden. Maar veel meer over het begin van de Harmonie en de harde hand van de familie Cuppens. Vanaf haar bestaan tot op heden nog steeds in dezelfde lijn.

Start van de viering : 10u Sint Gertrudis Kerk Kuringen
Bloemenhulde aan het monument H.H om 10u45
Start extra concert 2019 hommage aan de gesneuvelden 14/18. 11u.
Opening Tentoonstelling voor de leden van de Harmonie om 12u.

Bezoekers zijn welkom op maandag 11 november vanaf 13u tot 18u.


"Steven in het Prinsenhof"


‘de graef’ Hasselt-Kuringen stelt voor:  Steven in het Prinsenhof

zaterdag 31 en zondag 1 september 2019:Tijdens het Kermisweekeinde van 30 augustus tot 1 september stelt de heemkundige kring ‘de graef’ Hasselt Kuringen een groot oeuvre voor van de Kuringse kunstenaar, tekenaar en cartoonist. Steven is in gans Vlaanderen bekend om de humor in zijn tekeningen. Zowel dorpsgezichten, gebouwen en monumenten verschenen in een groot aantal van zijn publicaties. In zijn «Kastelenboeken» tekent hij de kastelen uit alle Vlaamse provincies. De tentoonstelling georganiseerd door de heemkundige kring zullen tal van deze prachtige werken gratis te zien zijn. Maar gaan we Steven Wilsens bedanken en huldigen voor zijn jarenlange inzet, voor het documenteren van verdwenen of nog niet verdwenen dorps en stadszichten uit gans Vlaanderen. Zijn laatste werk “CURIEUS CURIGHEN” bracht hij uit in juni 2019.


Op 31 augustus 2019 tussen 13u. en 21u30 en op 1 september 2019 tussen 10u. en 18u. exposeert de heemkundige kring “de graef” Hasselt-Kuringen in het Prinsenhof het groot oeuvre van Hasselt-Kurings internationaal bekende kunstenaar, tekenaar en cartoonist Steven Wilsens. Steven signeert zaterdag speciaal voor de bezoekers tussen 14 en 16 u.
!!!! Zondag 1 september om 16u. veiling van enkele tentoonstellingen reproducties 60x50 gesigneerd en voorzien van tentoonstellingslabel. (Zonder tentoonstellingskader en pas af te halen na 18:00).

Zaterdag en zondag zomers kermisterras ten voordele van Ambulance wens België.
Luc Cuppens zingt liedjes uit zijn bekend muziekrepertoire.
De Kuringes vrienden en oud-muzikanten 'Curange les blases een toontje lager’ brengen Liedjes & melodietjes uit vervlogen tijd.


Officiële opening wandelpark  Hasselt - Kuringen.

Vrijdag 2 Augustus 2019:  

                          

Nieuw wandelpark in het prinsenhof park is klaar. Historische wandelpark in het prinsenhof met meer dan 2819 jaar geschiedenis Hasselt en Kuringen.

Daarom nodigt onze heemkundige kring en documentatiecentrum “ de graef” Hasselt Kuringen en Hobby Archeologie Limburg jullie uit op vrijdag 2 augustus 2019 om 19:00Hr. om samen met ons het doek te verweidere en het wandelpark officieel te openen.


Het wandelpark met 29 geschiedkundige informatie panelen geven de geschiedenis van Hasselt en Kuringen weer. De bezoekers zullen in het wandelpark van het Prinsenhof deze openlucht tentoonstelling gratis kunnen bezoeken gedurende vier jaar. Voor scholen en verenigingen bieden wij ook een binnen tentoonstelling aan op aanvraag.


14 -15-16 juni 2019 Archeologiedagen: Workshop metaal reinigen


in samenwerking met Hobby Archeologie Limburg (HAL)


Workshop metaal reinigen (metaaldetectie) met professionele begeleiding van Ansje Cools

Ansje studeerde af als Master in de Conservatie en Restauratie (Universiteit Antwerpen, 2007) met als specialisatie archeologisch materiaal, voornamelijk in glas, metaal en aardewerk.
 

Gedurende haar loopbaan deed ze veel ervaring op in binnen- en buitenland en verdiepte haar verder in de opslag en het bewaren van objecten en collecties.  Ook de organisatie en inrichting van (archeologische) erfgoeddepots behoort tot Ansje haar expertise.

Sinds 2016 is ze actief als zelfstandig conservator, waarbij zij objecten behandel voor bedrijven in de archeologische sector, overheden, musea, universiteiten en privé personen.27 en 28 april 2019 Erfgoeddag Hasselt Kuringen. De schatten van Kuringen


Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richtte de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal stond het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Op Erfgoeddag stellen wij de voornaamste erfgoedgebouwen van Kuringen open: de Sint-Gertrudiskerk, kasteel Prinsenhof en de pastorij met de schoutskamer. Op ieder van die plaatsen tonen we een deel van het roerend erfgoed van ons dorp: het Register van het Broederschap van Sint-Gertrudis, een verzameling objecten uit de IJzertijd in het Prinsenhof en de bijzondere 18de eeuwse muurschilderingen van de schoutskamer.

Een greep uit het volledige programma :
• Demonstratie en tentoonstelling van 18de eeuwse fotografie op glasplaat.
• Laat je eigen fototoestel taxeren door o.a. expert Dave Van den Keybus bekend van ‘Rijker dan je denkt’.
• Demonstraties en markt met o.a. siersmeedkunst, beensnijwerk, houtbewerking, bijenimkers en diverse hobbyambachten.
• Demonstraties van middeleeuwse krijgskunst en wapenuitrusting tijdens een re-enactment door ridders, rovers, priesters en jonkvrouwen.
• Wandel door de Kuringse geschiedenis in het park van het Prinsenhof.


26-27 en 28 april tentoonstelling: No distress signal was recorded


In het kader van een grote expo van een vliegtuigcrash met een Vickers Viscount 804 SP-LVA van de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT op 20 augustus 1965 in de velden van Jeuk is er een internationaal historisch onderzoeksproject van de heemkundige kring Hasselt Kuringen en Hobby Archeologie Limburg lopende in samenwerking met Vickers Viscount Network England en andere internationale partners. De tentoonstelling van de vondsten en het verhaal is op  26-27 en 28 april 2019 in het Prinsenhof in Kuringen te bezichtigen. Ook zullen de bezoekers de publicatie over deze tentoonstelling kunnen kopen.


7 en 8 april 2019 tentoonstelling 'Bommen op Hasselt en Kuringen'


In het Prinsenhofkasteel in Kuringen stelt Frank Vanstreels in samenwerking met de heemkundige kring zijn tentoonstelling over Bommen op Hasselt en Kuringen voor. De tentoonsteling en herdenking in het kader van 75 jaar na het paasbombardement van zaterdag 6 april 2019 tussen 13 en 20u en op zondag 7 april 2019 tussen 11 en 17u voor met een verzameling van tientallen nog nooit vertoonde fotomateriaal.


8 april Herdenkingsviering burgerslachtoffers Hasselt en Kuringen. 

In de Sint-Gertrusdiskerk van Kuringen kan je ook op zondag vanaf 9u30 een herdenkingsmis nadien een bloemenhulde bijwonen.

In het bijzijn van de  familieleden die tijdens de paasbombardementen een sclachtoffer in de familie te betreuren hadden.
Copyright © All Rights Reserved

Find Us Werkingsadres :                          Correspondentieadres:

Prinsenhofweg 21                       Eckelsvennestraat 35

3511 Hasselt Kuringen                3511 Hasselt Kuringen


Opening HoursEnkel op aanvraag