Programma 2019 - 2020

Heemkundige kalender 2020.

Onze  deelkalender van 2020.

De kalender is niet volledig en kan aangepast worden.

Dit zijn enkel bezettingsdagen dat onze heemkundige kring gebruik zal maken van het kasteel en buitendomein.

Woensdag 15 Januari 2020 algemenen vergadering met de deelgebruikers.

Vanaf woensdag 29 januari starten wij met onze cursus - infolessen stamboomonderzoek voor beginners. Dit in tien sessies. Tot 25 maart.

21 en 22 maart zal er een tentoonstelling zijn over natuurfotografie. Enkele Hasseltse ranchers van het natuurgebied hoge Kempen stellen hun mooiste natuurfoto’s tentoon in het prinsenhof. Marcel Bex.

21 maart organiseren wij samen met de Boezeroenen  de eerste hoefijzer kampioenschapswedstrijd tijdens de historische paardenmarkt. (Jaarlijks terugkerend)

1 april startten de lessen of info sessies “wegwijs in de archieven” hier zullen wij de bezoekers helpen met het opstarten van een onderzoek en helpen met tools en tips. De wegwijzer naar het stadsarchief en rijksarchief voor beginners en gevorderden. Einde 27 mei.

5 tot 12 april Bommen op Hasselt en Kuringen, Het verhaal van de nabestaanden in beeld gebracht. Opgenomen beelden van getuigen vertellen meer dan een boek. Film 1Hr  speelt van 13-14 / 15-16 en in de avond van 19-20Hr.  Met beelden van 1944 en verhalen van te laatste getuigen.

25 en 26 april nemen wij deel aan Erfgoeddag "de nacht" van de geschiedenis. Oude ambachten en spektakel uit de middeleeuwen. Aangekleed met historische attributen met als thema terechtstellingen en foltering in de duistere middeleeuwen. Gebracht met verhalen uit het boek van Christian munters. Ook tijdens de nachtelijke uren. In de kerk van Kuringen ligt een lugubere garfsteen met een merkwaardig verhaal. Meer dan ideeën voor de volgende vijf jaar op erfgoed dag te vullen.

29, 30 en 31 mei 2020 vindt de derde editie van archeologiedagen plaats. Ook wij met de heemkundige kring en Hobby archeologie Limburg werken aan een project om de bezoekers naar Hasselt en omstreken te laten afzakken. Door onze deelname met nieuwe vondsten uit de bodem en een lezing over metaaldetectie en de wetgeving rond archeologie zullen wij net als in 2019 enkele 100derde bezoekers over de vloer krijgen.

In juni houden wij onze halfjaarlijkse vergaderingen met de partners van het gebouw en houden de zomerpoets. (Dus geen activiteiten in Juni) Maar bouwen de tentoonstelling op voor Jullie en augustus.

24 juli tot en met 16 augustus stellen wij de grootmeester PP Rubens in Kuringen voor.

Samen de Hasseltse schilders vereniging. De troef en de moeder van Rubens die volgens de legende en ondertussen wetenschappelijk bevestigd van Hasselt Kuringen kwam. Hier willen we nationaal (internationaal) publiek aantrekken.

In de periode van 24 tot 16 augustus zullen enkele sprekers lezingen komen geven over schilderkunst en onze 50% Hasselaar PP Rubens.

September. Hasselt en Kuringen kermisactiviteiten op het prinsenhof ( heemkunde en folklore)

Oktober: kalendervergadering 2021 en afbouw activiteiten (poets en werk maand) Geen invulling mogelijk

De kleinen pub-up activiteiten en spontane ideeën zijn hier niet weerhouden.

11 november herdenking Wereldoorlogen (  van 9 tot 15 november tentoonstelling over de oud-strijders na de oorlog)

December:  Ambachtelijke kerstmarkt ( voor hobby en vrijetijdsknutselaars)

Dag van Sinterklaas 2020 in Kuringen? ( Samenwerking met het JRK)

Vanaf 20 december geen activiteiten (Geen invulling mogelijk)